Ons verhaal

We wisten het nog niet toen we voor het eerst samen kwamen in een klein zaaltje langs een bowlingbaan op 7 december 2012, maar we gingen iets geweldig uit de grond stampen!


 

Het verhaal van Brixel begon in Antwerpen. En Brussel. En Hasselt... We kenden elkaar toen nog niet, maar twee mensen hadden een zelfde droom: een hackerspace uit de grond stampen in Hasselt.

Voor de ene was het een praktische kwestie: elke woensdag op en af naar Antwerpen om samen met gelijkgestemden aan projectjes te werken betekende meer tijd op de baan dan effectief dingen bouwen. En wat met jongere techneuten? Schoolgaande jeugd of studenten voor wie de dichtstbijzijnde spaces in Antwerpen of Brussel gewoon niet haalbaar waren. Deze vielen sowieso uit de boot!

Voor de andere was het nog een vage droom, zonder feitelijke inkleding, maar het kriebelde. Zijn droom was om in Hasselt iets op te starten waarvoor in Limburg nog geen plaats was: een ruimte waar technologie enthousiastelingen samen allerlei projecten konden verzinnen, en ook uitwerken. Kennis uitwisselen, ervaring opdoen, of gewoon leuke conversaties met anderen die ook door dezelfde microbe gebeten waren.

Zo ontstond er een vonkje, een idee, een wens om dicht bij huis te maken wat anderen al reeds gemaakt hadden in verre grootsteden en in andere landen. Het vonkje sloeg over en maakte verbinding. In de zomer van 2012 werden de eerste contacten gelegd. Het doel: een hackerspace oprichten in Hasselt.

Met een man of 4 zou het niet lukken, dat zagen we zelf ook wel in. Dus werd er een website opgezet met de simpele vraag: “willen jullie een hackerspace in Hasselt?”. De reacties logen er niet om: bijna 100 mensen schreven zich in om op de hoogte te blijven van onze plannen! En in december 2012 was het zover. De eerste samenkomst om te bespreken wat we wilden bereiken, en hoe we dat zouden doen.

Er werden meteen communicatiekanalen opgezet: een website, een IRC kanaal, en ook een mailinglist. Iedereen probeerde via zijn kanalen te zoeken naar geschikte locaties, en we zouden elke dinsdagavond samenkomen om te vergaderen, elkaar te updaten, en de volgende stappen te bespreken. Iets wat tot op heden nog steeds zo is: we komen nog steeds elke dinsdag samen, maar dan om aan onze projecten te werken in plaats van te vergaderen.

Wekelijkse vergadering, maart 2013 in kaai16

Wekelijkse vergadering, maart 2013 in kaai16

wekelijkse vergadering, september 2014 bij zelfies

wekelijkse vergadering, september 2014 bij zelfies

In maart 2013 hebben we op het TEDx salon Uhasselt een presentatie gegeven over onze plannen. Terwijl Berend de presentatie en uitleg gaf soldeerde Kevin ondertussen op het podium een LED badge om meteen een kleine demonstratie te geven.

Presentatie op TEDx salon

Presentatie op TEDx salon

Presentatie op TEDx salon

Presentatie op TEDx salon

Ook hier was de reactie enorm positief. We zaten dus op de juiste weg, maar we misten nog steeds één cruciaal onderdeel: een locatie. Meer dan twee jaar hebben we gezocht. Tot deze gevonden was zijn we gewoon elke dinsdag blijven samenkomen. Soms in een café of een co-working space, en soms gewoon bij mensen thuis...

In november 2013 onze eerste workshopday georganiseerd, om op deze manier meer gelijkgezinden met onze werking bekend te maken. Zaal Kermeta te Kermt was zo vriendelijk om ons een paar van hun lokalen ter beschikking te stellen. Ook dit bleek weer een succes. De opkomst was groter dan verwacht, en de workshops zaten dan ook allemaal goed vol.

De affiche voor de eerste workshopday

De affiche voor de eerste workshopday

sfeerbeeld workshopday 2013

sfeerbeeld workshopday 2013

In het jaar dat volgde hebben we nog 2 publieke evenementen georganiseerd: op de ‘terugkomdag’ van speelplein Zowiezo hebben we wat experimentjes en leuke workshops gedaan met de kinderen. Zo waren er waterraketjes, tandenborstelrobotjes en een spionnenspel waar de kinderen een nep bom moesten ontmantelen aan de hand van opdrachtjes die de kinderen de grondbeginselen van encryptie bijbrachten.

Een waterraket vertrekt

Een waterraket vertrekt

Tandenborstelrobotjes in elkaar steken

Tandenborstelrobotjes in elkaar steken

tandenborstelrobotjes en de bom

tandenborstelrobotjes en de bom

Andere tandenborstelrobotjes die we gemaakt hebben

Andere tandenborstelrobotjes die we gemaakt hebben

In Mei 2014 hebben we dan een tweede workshopday georganiseerd in zaal Kermeta. Net zoals de eerste keer waren er die dag verschillende workshops zoals “programmeren? hoe moeilijk kan dat zijn?”, “soft circuits” (stoffen naaien met geleidend garen om er bijvoorbeeld ledjes mee aan te sturen), “arduino 101”, “3D printen”, “Eagle PCB design” enzoverder.

Helaas de enige foto die we nog vonden van dit event.

Helaas de enige foto die we nog vonden van dit event.

En dan, in de zomer van 2014 vonden we eindelijk een locatie! Via de jeugddienst van stad Hasselt kregen we in september 2014 de sleutel tot de vroegere jeugdlokalen in Spalbeek.

Het gebouw was 2 jaar voordien in gebruik door een jeugdhuis dat ons een ‘mooie’ erfenis heeft achtergelaten: zwarte muren, ingezakte vloer achter de toog, een karrenvracht rommel (en toen hadden we de zolder nog niet eens gezien), defecte verwarmingsketel, lekke boiler, lekkende toiletten en een muur waar de plamuur van afbrokkelde. Maar wij waren enorm blij met onze locatie; hier viel iets van te maken! Met een groepje gedreven vrijwilligers zijn we erin gevlogen om eerst alles grondig te kuisen, de muur af te schuren en te herstellen, en vervolgens alles in een iets lichter tintje te kleuren.

zo zag het er uit na een eerstte opruimronde

zo zag het er uit na een eerste opruimronde

het herstellen van de afschilferende muur

het herstellen van de afschilferende muur

kapotte vloer onder de toog uitgebroken (later proper dicht gemaakt)

kapotte vloer onder de toog uitgebroken (later proper dicht gemaakt)

de herstelde en geverfde muur achter de toog

de herstelde en geverfde muur achter de toog

Alles mooi geverfd

Alles mooi geverfd

De locatie begon stilaan bruikbaar te worden, en met gedoneerde tafels en plastic tuinstoelen konden we stilaan al beginnen samenkomen om te vergaderen in ons eigen lokaal. Ook al was het toen nog ijskoud zonder verwarming. Volgende prioriteit was Internet, want een hackerspace zonder Internet is zoals een café zonder bier. Klein probleempje: er ligt geen coax (de “kabel” zoals we zeggen) of koper (telefonie) in het gebouw. Dit laten installeren zou ons al snel een paar honderd euro kosten. Zonder dan nog maar van de maandelijkse kosten te spreken. En een verbinding via het Internet van de stad Hasselt mocht ook niet.

Gelukkig is Wireless België ons te hulp geschoten. Zij sponsorden ons in februari 2015 het materiaal om via een draadloze verbinding online te gaan, en dat zonder maandelijkse kosten. Dankzij Wireless België kunnen niet alleen wij, maar de hele buurt gratis op het Internet via een draadloze verbinding. En wij zijn hun daar dan ook enorm dankbaar voor! Bezoek ze zeker eens op www.wirelessbelgie.be ‘t zijn coole gasten.

Onze Internet uplink

Onze Internet uplink

Ondertussen werd ook de verwarming hersteld en hielden we een inzamelronde om stookolie in te slaan, werden er meer tafels gedoneerd, en hebben we kleine bureaustoeltjes kunnen kopen. Beetje bij beetje begon het al wat gezelliger te worden.

In april 2015 zijn we dan opnieuw de terugkomdag van speelpleinwerking Zowiezo gaan opleuken met verse experimentjes en workshops. Zo hadden we dat jaar een zelfgebouwd computerspel meegebracht en hebben de kinderen een elektronisch spelletje gebouwd.

Computerspel met 4 spelers waar zelfs de paashaas niet snel genoeg voor was

Computerspel met 4 spelers waar zelfs de paashaas niet snel genoeg voor was

ook de leiding vond het electronische spel plezant!

ook de leiding vond het electronische spel plezant!

En ondertussen bleef de ruimte maar beter en beter worden. Zo kregen we betere tafels en stoelen gedoneerd, gereedschap en materialen werden massaal ingevoerd. Plots hadden we soldeerbouten en schroevendraaiers, computers en schermen, duct tape en WD40... We konden beginnen werken aan projectjes! Het aantal leden begon stilaan te groeien en we waren eindelijk klaar om officieel van start te gaan, en onze hackerspace aan de wereld te tonen.

En zo geschiede! Op 23 mei 2015 hebben we voor het eerst een opendeurdag georganiseerd. We stalden onze projecten uit, adverteerden op scholen en andere hackerspaces, bij de buurtbewoners, en nodigden vrienden en familie uit. Er was een lekkere barbecue voorzien, en we hielden we de inmiddels traditionele quiz waar de vragen en antwoorden zo absurd zijn dat je verliest met een schaterlach!

Lekkere barbecue, ook een jaarlijkse traditie geworden

Lekkere barbecue, ook een jaarlijkse traditie geworden

tentoonstelling van 3D printjes en sterling motors

tentoonstelling van 3D printjes en sterling motors

Arcadekasten projecten

Arcadekasten projecten

Digitale pinball project

Digitale pinball project

Veel volk aanwezig op de opening

Veel volk aanwezig op de opening

knarsende hersens tijdens de quiz

knarsende hersens tijdens de quiz

En bij deze waren we officieel open. Naar goede gewoonte bleven we elke dinsdagavond samenkomen vanaf 19 uur tot ergens rond middernacht. Het lokaal kreeg steeds meer vorm en aankleding. Er werden gordijnen gehangen, kasten bijgeplaatst, en ledenbakken voorzien om materiaal in op te bergen. Het aantal leden bleef ook in stijgende lijn, met hier en daar ook occasionelere bezoekers die gewoon eens langskwamen en dan weer even niet, en dan weer wel...

We hosten ook evenementen voor externe partijen, mits hun werking te maken heeft met educatie en technologie. Zo hebben we een aantal keer de PHP Meetup Limburg over de vloer gekregen, en tegenwoordig komt ook Edulab bij ons workshops geven aan leraren en kinderen.

Soms organiseren we ook zelf workshops voor externe partijen. Bijvoorbeeld in november 2015 aan Curieus Limburg. Zij vroegen zich af hoe een 3D printer nu precies werkt, dus wij hebben dat in een presentatie uitgelegd en vervolgens gedemonstreerd met onze eigen printers. De deelnemers kregen nadien ook een 3D geprinte sleutelhanger met het logo van Curieus mee.

Curieus sleutelhanger

Curieus sleutelhanger

Presentatie 3D printing

Presentatie 3D printing

In 2016 hebben we ook weer een aantal extra evenementen gedaan buiten onze wekelijkse Open Dinsdag, en toen ook nog elke 1e en 3e vrijdag van de maand. Zo waren er onder andere de volgende evenementen:
 • Lezing over Raspberry Pi in maart
 • Speciale open dag / hackathon in maart
 • Bezoek aan een imker in mei
 • Bezoek aan Hackerspace Gent in juni
 • Bezoek aan Walking Robot lab te Antwerpen in juli
 • De jaarlijkse opendeurdag met barbecue en quiz in september
 • Een bezoek aan Ko-Lab in Mechelen in oktober
 • Een workshopday in november met onderwerpen ‘programmeren in C#’, ‘3D tekenen met tinkercad’, ‘leren solderen’ en ‘muziek van C tot C’
 • Een hack weekend in december
 • Speciale openingsdagen tijdens de kerstvakantie

En ondertussen werden de lokalen ook alweer meer aangekleed en gezelliger gemaakt.

Nieuwe werkplekken werden ingericht

Nieuwe werkplekken werden ingericht

Posters van wetenschappers en hun verwezenlijkingen werden op de muur aangebracht

Posters van wetenschappers en hun verwezenlijkingen werden op de muur aangebracht

En er werden super coole muurschilderingen gemaakt van 4 historisch belangrijke wetenschappers. Marie Curie, Albert Einstein, Nicola Tesla en Isaac Newton.

En er werden super coole muurschilderingen gemaakt van 4 historisch belangrijke wetenschappers. Marie Curie, Albert Einstein, Nicola Tesla en Isaac Newton.

Ook werd in het hoofdlokaal een grote kast geplaatst waarin kleine projectjes konden uitgestald worden, met onderaan plaats voor de opslag van materialen en gereedschappen.

Kast voor projecten, en led verlichting onder de toog.

Kast voor projecten, en led verlichting onder de toog.

Soms gaan we met de groep ook naar andere evenementen, of volgen we zelf workshops. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Fablab Genk en de makerspace in Hasselt gegaan, hebben we een smeedcursus gevolgd, en vind je ons vaak terug op hacker kampen zoals OHM, CCC en fri3d (later meer daarover).

In 2017 waren er de volgende extra evenementen, buiten onze wekelijkse open dinsdag:
 • Workshop ‘Internet of Things (IoT)’ in mei
 • Opruimdag in juli
 • De opendeurdag in september
 • Extra open dag op 1 november
 • Extra open avond in december

Een vrij rustig jaar dus, wat ook wel mag na de drukke jaren ervoor.

Ondertussen bleef het aantal leden groeien en werden de lokalen verder in orde gemaakt. Zo zijn er in 2017 tijdens de opruimdag meer dan 8 aanhangwagens met vuilnis, achtergelaten door onze voorgangers, uit de zolder gehaald en naar het containerpark afgevoerd. Gelukkig hebben we nog een paar restanten van het jeugdhuis kunnen wegschenken aan jeugdhuis Bar-Choque in het naburige Kermt alvorens deze naar het container park gingen.

In 2018 waren er (voorlopig) volgende activiteiten buiten de wekelijkse open dinsdag:
 • Hack the hackerspace in februari
 • Workshopday in april met onderwerpen ‘Getting started with GOlang’, ‘Docker for dummies’, ‘My code works, now what?’, en ‘IoT infrastructuur’
 • Extra open dag op 21 mei
 • Brixel @ fri3d camp 2018
 • Opendeurdag in september

Maar zijn er wel belangrijke dingen veranderd aan de lokalen:

 • Er is een vuile werkruimte (atelier/’werkkot’) voor houtbewerking op zolder ingericht met tools voor voornamelijk houtbewerking. Zo zijn er een tafelzaag, lintzaag, kolomboormachine, bovenfrees, freestafel, schuurband, afkortzaag, slijpmolen, allerhande gereedschap en 2 stevige werkbanken.
 • Er is er een 3D printing hoek gemaakt met 3 werkende printers en een aardig aanbod filament in verschillende materialen en kleuren.

We zijn natuurlijk ook nog niet klaar met 2018. We hebben nog wel een paar dingen op de planning staan, onder andere deelnemen aan het Belgisch kampioenschap powertool dragracen in november.

Het atelier/werkkot/vuile werkplaats

Het atelier/werkkot/vuile werkplaats

3D printer hoek (ondertussen alweer veranderd (of liever verbeterd))

3D printer hoek (ondertussen alweer veranderd (of liever verbeterd))

Van ons bezoek aan fri3d camp hebben we ook een aantal foto’s. Het kamp stond dit jaar in het thema ‘robots’, en hiervoor hebben we een 3m hoge robot gebouwd, alsook een kleine variant.

iedereen klaar voor de openingsceremonie

iedereen klaar voor de openingsceremonie

iedereen verlicht zijn tentjes, hoe meer ledlampjes hoe liever!

iedereen verlicht zijn tentjes, hoe meer ledlampjes hoe liever!

Ons plekje op de camping. Het logo is een volledig gehaakte versie door een van onze leden #hakerspace

Ons plekje op de camping. Het logo is een volledig gehaakte versie door een van onze leden #hakerspace

Onze robot 'Buster' overdag...

Onze robot 'Buster' overdag...

... en zo ziet hij er s'nachts uit

... en zo ziet hij er s'nachts uit

En de kleine variant 'mini-B'

En de kleine variant 'mini-B'

En tot slot nog wat foto’s van de opendeurdag in september:

3D printing

3D printing

Buster de robot was er ook bij

Buster de robot was er ook bij

De salad bar rechts

De salad bar rechts

De quiz

De quiz

De arcadekast werkt ook nog (half)

De arcadekast werkt ook nog (half)

En zo zijn we bij het heden aanbeland... Met 17 leden en nog eens evenveel sporadische bezoekers komen we elke dinsdag toch makkelijk aan 10-15 bezoekers. We blijven groeien en werken aan nieuwe manieren om onze hackerspace nog beter en plezanter te maken.

Dit was de historiek tot nu toe. Maar wees gerust, we zijn nog niet klaar. Mogen de komende 6 jaar even geweldig en plezant worden als de laatste 6. Met vriendschap, droge humor en dwaze woordspelingen die men nergens anders zal begrijpen dan op een hackerspace. Moge de Club Mate nog lang uit de flesjes vloeien en moge er nog veel interessante, creatieve en geweldige projectjes het levenslicht zien!

Keep on hacking/making/whatever it is that you do!

Brixel