Gehaakte pannenlappen

Vandaag in de spotlight: π†πžπ‘πšπšπ€π­πž 𝐩𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧π₯𝐚𝐩𝐩𝐞𝐧 🧢

π–πšπ­ 𝐒𝐬 𝐑𝐞𝐭: Kerstcadeaus kunnen ook praktisch en handgemaakt zijn. Een familielid had nood aan extra pannenlappen, je hebt er altijd wel juist 1 of 2 te kort. Dus begonnen met het zoeken naar een geschikt patroon of de juiste steek. Deze werd gevonden op website van Mama’s Stitchery Projects. Door de keuze van het garen kan je een dikke, stevige pannenlap bekomen die ook bestand is tegen hogere temperaturen. Door het gebruik van 100% katoen in tegenstelling tot synthetische garens deze zijn minder goed in aanraking met warme oppervlaktes. Het gebruikte garen is ook wasbaar op 40Β°C, dit is ook wel belangrijk voor een pannenlap die in aanraking komt met voeding.

π‡π¨πž 𝐒𝐬 𝐑𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐦𝐚𝐚𝐀𝐭: Het gekozen garen, Catania & Catania Color, is een dunnere draad. Hierdoor is ervoor gekozen om met 2 draden te haken. Door het gebruik van 1 draad verloopgaren bekom je ook een mooi verloop in de pannenlap. Met 2 draden verloopgaren kan dit zeer druk worden. Met het gebruik van 2 effen draden van verschillende kleur bekom je een soort gespikkelde pannenlap.
De gebruikte steek zijn vasten die op een andere manier zijn ingestoken in de 2 vorige rijen. Door telkens op 2 verschillende rijen te werken bekom je een werk dat dikker is dan een gewoon gehaakte lap.

De afmetingen bepaal je volledig zelf. Mijn pannenlappen waren ongeveer 18cm breed en lang. Om het aantal steken te weten begin je met maken van een proeflapje. Je maakt een lapje met dezelfde draad en steek. Voor mijn proeflapje ben ik 20 steken breed gegaan. Na enkele rijen heb ik dit gemeten en zo berekend hoeveel steken ik nodig had voor de gewenste breedte. Om een extra lusje te hebben aan de pannenlap heb ik hier nog 8 extra lossen voor gerekend.
Voor de lengte heb ik tijdens het haken gewoon gekeken naar het moment dat de lengte dezelfde was als de breedte.

π–πšπšπ«π¨π¦? Cadeautjes zijn ook leuk om te maken. Zelfgemaakte cadeautjes hebben ook altijd iets extra. Het is ook een project dat eenmaal je de steek doorhebt gemakkelijk weghaakt tijdens het kijken naar tv ofzo.

π–πšπ­ π₯𝐞𝐞𝐫 𝐣𝐞 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐒𝐭 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐀𝐞𝐧?
Je leert een nieuwe haaktechniek, het is in het begin om niet gewoon de vorige rij te nemen om op verder te bouwen. Ook het haken met dubbele draad is een aanpassing, je moet extra opletten dat je steeds de twee draden meehebt en dat je onder beide draden door gaat met de naald

π•πžπ«π­πšπšπ₯𝐝 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐨𝐨𝐧:
Haaknaald: 5,5
X lossen # steken) + 8 losse (lusje)
Haaknaald: 5,0
Rij 1: vaste in 9e losse vanaf de naald, (x-1) vaste
Rij 2: 1 keerlosse, X * vaste (In achterste lus vorige rij + tweede lus van opzet losse)
Rij 3 - … : 1 keerlosse, X * vaste (In achterste lus vorige rij + voorste lus rij daarvoor)
Eind: 1 keerlosse, X * halve vaste (In achterste lus vorige rij + voorste lus rij daarvoor)