Inktvisjes voor couveuse kindjes

Gemaakt door: Dorien

๐–๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐ก๐ž๐ญ?

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok. In Denemarken was zo een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen.

Inmiddels is dit project ook tot in Belgiรซ en Nederland geraakt De inktvisjes worden gehaakt (en gebreid) op 100% vrijwillige basis door mensen die het project een warm hart toedragen. Na het maken worden ze bezorgd aan een ambasadeur van een deelnemend ziekenhuis. Deze controleerd, wast en verdeeld deze aan de ziekenhuizen. Het volledige, uitgebreide verhaal is te vinden op http://kleine-inktvisjes.eu/ .

Hoe is het gemaakt?

Ik heb de inktvisjes gehaakt met Catania en Catania Color. Dit garen is een 100% katoen garen voor haaknaald 2,5-3,5. Ik heb het patroon gebruikt dat 48 steken heeft op het breedste punt.

De knuffel is opgevuld met kussenvulling van een Ikea kussen. Dit vulsel is in een nylon kous gestoken zodat dit niet uit het de knuffel kan komen. De oogjes en eventuele versiering heb ik in hetzelfde garen gemaakt en er stevig op vast genaaid. Let wel op, de regels i.v.m. met opgenaaide onderdelen kan veranderd zijn deze inktvissen zijn gehaakt in 2014!

ย Een leuk extra patroontje dat ik ontdekt heb via dit project zijn kleine inktvis sleutelhangers. Deze zijn gemaakt met hetzelfde garen maar zijn veel kleiner (ongeveer 10cm).

Waarom?

Ik vond het mooie knuffels en wou graag iets doen voor anderen. Anderzijds is het een goed patroon om routine te krijgen in verschillende haak technieken zoals de magische ring, meerderen, minderen, โ€ฆ .

De sleutelhangers zijn een snel projectie dat altijd leuk is om cadeau te geven aan iemand die een sleutelhanger nodig heeft.

๐–๐š๐ญ ๐ฅ๐ž๐ž๐ซ ๐ฃ๐ž ๐ก๐ข๐ž๐ซ๐ฎ๐ข๐ญ?

Ik heb hier veel uit geleerd. Dit waren de eerste knuffels die ik maakte. Ik heb geleerd te werken met de magische ring en het spiraal haken. Ik heb ook mijn techniek van meerderen en minderen kunnen verbeteren.

Ook was dit een goed project om eens spiraal te haken met 2 verschillende draden afwisselend een tour in een kleur. Een leuke extra is om de techniek te kennen om de tentakels te maken, om ze mooi te laten krullen.

Meer info en bronnen:

http://kleine-inktvisjes.eu/
https://www.facebook.com/inktvisjes/?ref=br_rs
https://www.facebook.com/groups/inktvisjesvoorcouveusekindjeshaken/

Foto's: