MiniPops drumcomputer

Gemaakt door: Steve

Wat is het?
Een toestel dat de legendarische MiniPops drumcomputer emuleert. De originele drumcomputer is onder andere gebruikt door Jean-Michel Jarre. Dit toestel is een kloon van de originele “analoge” versie, met voorgeprogrammeerde ritmes en de mogelijkheid om de verschillende “instrumenten”, zoals de bassdrum, bongo, en zelfs de koebel in- of uit te schakelen.

Hoe werkt het?
Het geheel werkt op een Arduino Pro Mini. Er zijn 9 digitale inputs voor de schakelaars, 1 voor elk “instrument” waarvan er 8 in totaal zijn, en eentje om het ritme te starten of stoppen.
Er is ook een potentiometer voorzien om de snelheid van het ritme te bepalen, en om het ritme te selecteren.

Verder is er ook een output voor zogenaamde “control voltage”, ook wel afgekort als “CV”. Dit is de manier waarop vroegere modulaire synthesizers werkten, en tegenwoordig ook de EuroRack modules werken.


Er is een zogenaamde “CV Clock” en ook een MIDI clock voorzien zodat andere synthesizers kunnen synchroniseren met het tempo van deze drummachine.

Het mono audiosignaal wordt uiteindelijk via een rudimentaire digitaal-naar-analoog converter (DAC) aangesloten op een PWM-pin van de Arduino naar de output (bvb een mengpaneel) gestuurd.

Waarom heb je het gemaakt?
Omdat ik een beetje een muziek- en synthesizer nerd ben, en me dit een leuke uitdaging leek.
Het plan is om uiteindelijk later een modulaire versie te bouwen welke geintegreerd kan worden in mijn modulaire synthesizer. De versie die ik nu gemaakt heb, kan door iedereen in de space gebruikt worden in het muzieklab.

Wat leer je hieruit?
– Programmeren (Arduino)
– Basis elektronica (Knoppen, leds en connectoren solderen, en het bouwen van een DAC)
– Behuizing uittekenen op een plan en uitsnijden + graveren met de lasercutter in MDF

Video